Εκκλησία Αγίου Σεργίου.
Ομιλία Συνεστιάσεως 2014

Αιδεσιμότατε Πάτερ Παναγιώτη

΅Εντιμοι  Βουλευτές

Αγαπητοί  Προσκεκλημένοι

Αγαπητοί Συγχωριανοί

 

Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια πικρής προσφυγιάς μακριά από τα σπίτια , τις εκκλησίες και τις περιουσίες μας.

Από τότε η αποστολή μας είναι δύσκολη με ένα ποικιλόμορφο έργο που μας πονεί, μας πληγώνει και μας προβληματίζει. Διατηρούμε όμως την πίστη και την ελπίδα ότι μέσα από αυτή τη δύσκολη διαδρομή, μια μέρα θα ανατείλουν καλύτερες συνθήκες και το φώς της λευτεριάς θα δώσει ζωή και χρώμα στα περιβόλια, στις γειτονιές, στις ακρογιαλιές και  σΆ όλα τα αγαπημένα μας μέρη.

Είναι με πολύ προβληματισμό και λύπη που σημειώνουμε ότι οι τραγικές συνέπειες της Τουρκικής Εισβολής εξακολουθούν να σημαδεύουν τη ζωή  και τη σκέψη μας.

Μνημονεύουμε σήμερα, τους ήρωες της Κοινότητας μας Χαράλαμπο Κώστα Σοφιανό και Ειρηναίο Αντωνίου Λουκά, και αποτίσουμε σΆ αυτούς τον οφειλόμενο φόρο τιμής. Σε αυτούς, που είχαν ως  υπέρτατες αξίες την ειρήνη, την ελευθερία, τη νομιμότητα, τη Δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και για τις οποίες αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, παραμένοντας μέχρι το τέλος συνεπείς και ανυποχώρητοι υπερασπιστές τους. Σε αυτούς, που πιστοί στις πανάρχαιες παραδόσεις του Έθνους μας, δεν δείλιασαν,  παρέμειναν στα πεδία των μαχών  και έδωσαν μαθήματα ηθικής, τόλμης και ανδρείας, θέτοντας πάνω απΆ όλα την πατρίδα. Μνημονεύουμε επίσης, όλους όσους μας έφυγαν με τον πικρό καημό της προσφυγιάς στα χείλη με ανεκπλήρωτη την επιθυμία για επιστροφή στο αγαπημένο μας χωριό ¶γιο Σέργιο.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν θα θυμόμαστε πάντα εκείνο το μαύρο καλοκαίρι. Για να αντλούμε δύναμη και κουράγιο στο δύσκολο δρόμο προς την επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος. Θα θυμόμαστε για να διδασκόμαστε από την ιστορία, για να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη.

Αιώνια, φωτεινή και τιμημένη η μνήμη των ηρώων μας.

Θα εργαστούμε με υπομονή, επιμονή και συνέπεια μέχρι τη τελική δικαίωση και την επιστροφή στα πατρογονικά μας εδάφη. Γιατί σΆ αυτή τη δύσκολη συγκυρία των καιρών που περνούμε, με τις πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις, η ιστορία μας ζητά και πάλι να διασφαλίσουμε απόλυτα την αξιοπρέπειά μας.

Για άλλη μια φορά εκφράζω τη μεγάλη μου χαρά που βρισκόμαστε όλοι και πάλι μαζί.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χορηγούς μας, την εταιρεία Φώτης Φωτιάδης Διανομείς Λτδ, την Carlsberg, τις  εταιρείες Hercules sports, και Masslex  Publications και όσους έχουν συμβάλει στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης. Ιδιαίτερα ευχαριστώ όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας, οι οποίοι εργάζονται επί  εθελοντικής βάσης κλέβοντας αρκετό από τον πολυτιμότατο χρόνο τους.

Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

 

Θέκλα  Πούγιουρου Μαυρουδή

Οκτώβριος  5/2014

Συνεστίαση Προσφυγικού Σωματείου ΑΓΙΟΣ ΣΕΡΓΙΟΣ