Εκκλησία Αγίου Σεργίου.
Τοποθεσία

Ο Άγιος Σέργιος βρίσκεται σ' ένα τρίγωνο εξαιρετικής σημασίας για την Ελληνικότητα και τη θρησκευτικότητα όχι μόνο της περιοχής αλλά ολόκληρου του νησιού μας. Αρχίζοντας από την αρχαία Σαλαμίνα η οποία με το Γυμνάσιο, το Θέατρο, την Αγορά, τη Βασιλική του Αγίου  Επιφανίου και άλλα, βρίσκεται σε μια από τις πιο εκλεκτές πεδινές παραλιακές περιοχές του νησιού μας. Ιστορική μαρτυρία για την ελληνικότητα της περιοχής η τραγωδία του Ευριπίδη "ΕΛΕΝΗ" που λέγει "Εις γην εναλίαν Κύπρον, ου με θέσπισεν  οικείν Απόλλων, όνομα νησιωτικόν, Σαλαμίνα θέμενον, της εκεί, χάριν πάτρας…”

Ο κ. Κυριάκος Χατζηιωάννου στο βιβλίο του "Η Αρχαία Κύπρος εις τας Ελληνικάς Πηγάς" Τόμος Ε' αναφέρεται στην προφητεία του Εύκλου η οποία θέλει τον ποιητή Όμηρο Σαλαμίνιον, όχι όμως από την ίδιαν πόλη παρά από αγροτική οικογένεια κοντά στη Σαλαμίνα.

Στα δυτικά ο δρόμος συνδέει τα χωριά Έγκωμη και Άγιο  Σέργιο με ενδιάμεσο το μοναστήρι του Απ. Βαρνάβα θυμίζοντάς μας τους τρεις αδελφούς ιερομόναχους Χαρίτων, Στέφανο και Βαρνάβα οι οποίοι ήταν πολύ αγαπητοί στους Αγιοσεργίτες, οι οποίοι δίδαξαν τη Βυζαντινή μουσική σε πολλούς συγχωριανούς μας, οι οποίοι δεν ξεχνούσαν να κεράσουν καφέ στο εκκλησίασμα μετά τη λειτουργία. Μεγάλο θαυμασμό εκφράζαμε, όταν τους παρακολουθούσαμε να φτιάχνουν εικόνες, να αγιογραφούν. Στις 11 Ιουνίου γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου και σαν μαθητές είχαμε αργία. Γινόταν μια πολύ μεγάλη πανήγυρις.

Κοντά στο μοναστήρι βρίσκεται και η "φυλακή της Αγίας Αικατερίνης", όπως την ονομάζει η τοπική παράδοση. Είναι ένας μεγαλιθικός τάφος, ο οποίος χρησιμοποιείτο σαν παρεκκλήσι και μαζεύονταν εκεί οι κάτοικοι των γύρω χωριών, Έγκωμη, Στύλλοι, Λιμνιά, Άγιος Σέργιος και άλλα, στις 25 Νοεμβρίου.

Ανατολικά του Αποστόλου Βαρνάβα βρίσκεται ο Τάφος του Αγίου και το Αγίασμα (λαξευτός τάφος Ρωμαϊκής περιόδου).

Απ' εκεί ένας χωματόδρομος ο οποίος διασχίζει περιβόλια με λεμονιές και πορτοκαλιές, με τους ανεμόμυλους και τις δεξαμενές τους οδηγεί στον Άγιο Σέργιο, στο χωριό το δικό μας.

Το χωριό γειτονεύει επίσης με τα χωριά Σπαθαρικό, Αρναδί και Άγιο Γεώργιο στα βόρεια, στα δυτικά με τα Λιμνιά και στα ανατολικά, όπως αναφέρθηκα με τη Σαλαμίνα. Από την Αμμόχωστο απέχει μόνο 10 χιλιόμετρα.