Εκκλησία Αγίου Σεργίου.
Τοπωνύμια

Στα ανατολικά του χωριού υπάρχει μια εύφορη παραλιακή πεδιάδα που τη μοιράζει στα δυο ο δρόμος που σε φέρνει στον "Κόλυμπο", "Λούμα" και "Κώμα", τρία παραλιακά τοπωνύμια με χρυσή αμμουδιά και κρυστάλλινα νερά.

Το τοπωνύμιο "Λούμα" ειπώθηκε έτσι διότι πήγαιναν εκεί οι κτηνοτρόφοι από τα Λιμνιά, Πηγή, Άγιο Σέργιο και άλλες γειτονικές κοινότητες το καλοκαίρι για να λούσουν τα πρόβατά τους.

Μια προφορική μαρτυρία λέει ότι εδώ στο "Λούμα", στις αρχές του αιώνα μας, ερχόντουσαν πλοία και φόρτωναν ρόδια. Συγκεκριμένα το 1902 υπήρχε μεγάλη ανομβρία παντού στην Κύπρο και αυτό επιβεβαιώνεται και από τον παππού Παπάμιχαλη στο χειρόγραφό του. Καθώς υπήρχε και πολλή φτώχεια ορισμένες οικογένειες του χωριού μας αποφάσισαν να αποχωριστούν τα κορίτσια τους προφανώς για να τα γλυτώσουν από την πείνα και τη μιζέρια. Έτσι έπαιρναν τη μεγάλη απόφαση να τα στείλουν σαν οικιακούς βοηθούς σε πλούσιες Ελληνικές οικογένειες της Μικράς Ασίας μέσω αυτών των πλοίων.

Δεν πρέπει επίσης να παραλείψουμε ν' αναφερθούμε στα απομεινάρια του Υδραγωγείου, το οποίο μετέφερε νερό από την Κυθρέα στην Αρχαία Σαλαμίνα Αυτό σημειώνεται στους περισσότερους μεσαιωνικούς χάρτες. Και ήταν γνωστό στο χωριό σαν "Τα ποκάμαρα" οι Τρεις καμάρες. Λέγεται ότι πάνω στις τρεις αυτές καμάρες υπήρχε μια κεφαλή λιονταριού που έβλεπε προς μια μεριά όπου υπήρχε η υποψία ότι υπήρχε χρυσάφι. 'Οταν ακούστηκε ότι θα ερχόταν συνεργείο για ανασκαφή σ' αυτή την περιοχή, το βράδυ της προηγούμενης μερικοί άγνωστοι έσπασαν την κεφαλή του λιονταριού για να μη βρουν σημεία.

Μια άλλη περιοχή κοντά στο χωριό η οποία φαίνεται σημειωμένη μαζί με τον Άγιο Σέργιο σε παλιούς χάρτες είναι το χωριό "Αγ. Πάππος". Αυτό το χωριό που δεν υπάρχει πια, όφειλε το όνομά του στον Επίσκοπο Χύτρων Πάππο, ο οποίος έζησε τον 14ο αιώνα